Presentació

Podem parlar d’una literatura europea? El Grup Persèfone justificarà que sí que hi ha una identitat literària de caràcter europeu, a través de l’estudi de les fonts grecollatines, a partir del seus mites, que han estat utilitzats per autors europeus, sigui quina sigui la llengua utilitzada, des de l’antiguitat fins a l’actualitat. Seria llarg i pràcticament impossible tractar totes i cadascuna de les referències llegendàries de l’antiguitat clàssica, grega i romana, en la literatura europea des de l’edat mitjana, època de sorgiment de les identitats nacionals europees, fins avui. No les obviarem, però la nostra anàlisi la centrarem en els autors contemporanis, concretament del segle XX.

Literatura europea, doncs, per definir la producció literària d’Europa i també l’escrita fora del continent en llengües d’origen europeu. Però, què és Europa? Europa era la filla del rei de Fenícia, Agènor, i de Telefaassa. Un dia, quan Europa jugava amb altres noies a la platja, Zeus la veié i la desitjà. Per a seduir-la, el déu adoptà la forma d’un bou blanc, que passejà entre les noies i deixà que l’acaronessin. Europa muntà al llom del bou i aquest raptà la noia i se l’endugué a Creta. Al relat d’Homer, Europa és la reina mitològica de Creta, però el nom s’imposà per designar primer la Grècia continental i, més tard, per anomenar la terra al nord de la mar Mediterrània. Així, doncs, podem concloure, sense exagerar, que mitologia grega i europeïtat són dos conceptes que sempre han anat de la mà.

El procés de recerca endegat serà, per força, selectiu: no podrem arribar a tots els mites ni a totes les obres que hi fan referència, però la nostra voluntat és la d’arreplegar els temes, autors i obres més significatius.

Aquest blog serà el quadern de bitàcola en el viatge literari que tot just encetem i també farà de guia per a unificar criteris i plasmar el resultat de la nostra recerca, la qual desenrotllarem, en la fase final, en un lloc wiki. Des del cim de l’Helicó, la muntanya llegendària de les muses, ens esforçarem per oferir a l’amic lector una visió panoràmica dels déus de l’antiguitat i la literatura més actual. Que la inspiració de les filles de Zeus i la titànida Mnemòsine ens acompanyi!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s